02-094 Warszawa, ul. Grójecka 67
NIP: 7010414095, KRS: 0000499644, tel.: (22) 822-90-41
Autoryzacja [Płatności]
 
Szukaj
Szybkie wyszukiwanie całymi słowami wg...
dokładnie
tytułu
autora
wydawnictwa
[Zaawansowane...]

Sposoby Płatności
Koszty dostawy:
Poczta Polska, przesyłka priorytetowa za pobraniem 15,50 zł
Poczta Polska, przesyłka priorytetowa przelewem, kartą kredytową 11,50 zł
Kurier GLS za pobraniem, przelewem, kartą kredytową 21,00 zł

Promocje
1.Kurhaus
obniżka: 15%
2.ARCHIWUM
obniżka: 50%
3.rabat 10 %
obniżka: 10%

3 Promocje (3)

Książki
Nowości
Hity dnia
Polecamy
Bestsellery

Katalog tematyczny
Katalog tytułowy
Katalog autorów
Katalog wydawców
Serie wydawnicze

Działy
Działy
APLIKACJE PRAWNICZE
ARCHIWUM
AUDIOBOOKI
AUDYT
BANKOWOśĆ
BIZNES
EKOLOGIA I OCHRONA śRODOWISKA
EKONOMIA
FINANSE I PRAWO FINANSOWE
HANDEL
MARKETING I REKLAMA
NAUKI MATEMATYCZNE W EKONOMII
NAUKI SPOŁECZNE
NIERUCHOMOŚCI
PODATKI I PRAWO PODATKOWE
PODRĘCZNIKI
PRAWO
RACHUNKOWOŚĆ
SAMORZĄD TERYTORIALNY
TECHNIKA
TOWAROZNAWSTWO
TRANSPORT I LOGISTYKA
TURYSTYKA I HOTELARSTWO
UBEZPIECZENIA
UNIA EUROPEJSKA
URBANISTYKA
VERLAG DASHOFER
ZARZĄDZANIE

Logowanie
Pseudonim/Login:
Hasło:

[ Zapomniałeś hasło? ]


Members List Zarejestrowani:
arrow Ostatnio dołączył:  wbpuj
arrow Razem: 28282

visitors Odwiedziny:
arrow Goście: 138
arrow Członkowie: 0
arrow Razem: 138

signup
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz zarejestrować się klikając tutaj

Języki
Wybierz język:

English Polish

EKOLOGICZNE ASPEKTY POZYSKIWANIA I PRZETWARZANIA ŻYWNOŚCI
 

J. KUMIDER J. KUMIDER - Inne książki
J. ZIELNICA J. ZIELNICA - Inne książki
26,15 zł 23,53 zł
zawiera 5% VAT
(Cena netto: 22,41 zł)
(rabat 10 %)

EKOLOGICZNE ASPEKTY POZYSKIWANIA I PRZETWARZANIA ŻYWNOŚCI

Wstęp
Odpady przemysłowe i komunalne opisane są dość szeroko w literaturze fachowej. Jednakże w nielicznych tylko przypadkach można spotkać opis odpadów, powstających podczas pozyskiwania i przetwarzania żywności. Może to sugerować, że środowisko naturalne nie odczuwa negatywnych skutków działalności człowieka w zakresie pozyskiwania i przetwarzania żywności, a tylko odpady przemysłowe i komunalne zanieczyszczają środowisko. W literaturze można spotkać także inne sugestie z tego zakresu, świadczące o tym, że działalność przemysłu spożywczego wywiera niewielki wpływ destrukcyjny na środowisko i często jest lekceważona.
Można zatem wnioskować, że tylko te dwa rodzaje odpadów zanieczyszczają środowisko. W nielicznych tylko wypadkach można spotkać opis odpadów, powstających podczas pozyskiwania i przetwarzania żywności. Z tego można by zakładać, że środowisko naturalne nie odczuwa negatywnych skutków działalności człowieka w zakresie pozyskiwania i przetwarzania żywności. W literaturze można spotkać także inne sugestie z tego zakresu, świadczące o tym, że działalność przemysłu spożywczego wywiera niewielki wpływ destrukcyjny na środowisko i przez to nie zawsze jest dostrzegalna przez człowieka, a często nawet lekceważona. Stąd też wynika brak realnej wizji poprawy istniejącego stanu. Można również przyjąć inną tezę, którą sugerują autorzy licznych publikacji, że „ludzkość jest jeszcze daleka od świadomego tworzenia własnej przyszłości, dlatego mówienie o przyszłości człowieka może być czasami niebezpieczne lub traktowane jako zarozumialstwo". Takie założenie jest jednak błędne, żadna bowiem działalność człowieka nie jest idealna, a szczególnie wytwórcza czy przetwórcza żywności. W tym miejscu można by stwierdzić, że skoro przetwarzamy żywność, to jej odpady nie mogą być, jak to określa literatura, bardzo agresywne i toksyczne. Okazuje się jednak, że takie twierdzenie nie ma uzasadnienia, a dowodem na to niech będą losowo wybrane przykłady. Odpady przemysłu mleczarskiego (szczególnie serwatka) zawierają związki białkowe, które do pełnej ich degradacji potrzebują określonej ilości tlenu. Dostając się do wód otwartych, między innymi rzek i jezior, ścieki te wykorzystują zawarty w wodzie tlen, pozbawiając w ten sposób życia organizmów żywych, szczególnie ryb, które ulegając rozkładowi, wytwarzają substancje toksyczne, działające nie tylko na organizmy zwierzęce, lecz również roślinne, dokonując w ten sposób kompletnej zagłady życia biologicznego. Inny przykład dotyczy wydzielania się gazowych substancji toksycznych podczas składowania odpadów przemysłu spożywczego, na przykład błota defekosaturacyjnego czy też zaolejonej ziemi bielącej lub niektórych odpadów przemysłu fermentacyjnego. Chociaż wydzielane gazy toksyczne występują w ilościach niezbyt dużych, w porównaniu z przemysłem ciężkim, to stanowią niejako dopełnienie już występujących toksycznych substancji w atmosferze, pochodzących z innych źródeł, które są również wynikiem działalności człowieka. Problemy te niechętnie są omawiane i rzadko są publikowane w fachowych czasopismach - nie przyczyniają się więc do ochrony naturalnego środowiska człowieka.
W świetle powyższego, autorzy niniejszego opracowania podjęli próbę określenia zakresu wpływu technologii pozyskiwania i przetwarzania żywności na stan środowiska naturalnego w celu zwrócenia uwagi szerokiej sfery decydentów na narastające zagrożenie w prawidłowym funkcjonowaniu ekosystemów związanych z tymi procesami.
Należy zaznaczyć, że nie ograniczono się do opisu wpływu działalności człowieka w procesach pozyskiwania i przetwarzania żywności na środowisko naturalne, lecz potraktowano problem odpadów powstających w trakcie tych procesów bardzo szeroko. Autorzy proponują w niektórych wypadkach zmianą technologii czy też upraw i kierunków racjonalnej utylizacji powstających odpadów pod kątem efektywnego zmniejszenia uciążliwości dla środowiska. Pokazują też negatywne skutki, jakie mogą powodować niezagospodarowane odpowiednio odpady na degradację określonego biotopu. W monografii przedstawiono kierunki i wyniki własnych badań oraz rozwiązania, prowadzące do racjonalnego zagospodarowania odpadów przemysłu rolno-spożywczego. W tym miejscu autorzy informują, że nie pretendują do określania tej publikacji jako zamkniętej całości, a zasygnalizowali jako zagadnienia wybrane, które w następnych wydaniach będą poszerzone, dokonana zostanie też próba syntezy najważniejszych - najbardziej z nich istotnych.
Przedstawiony zakres wiedzy w niniejszej monografii może stanowić źródło cennych wiadomości dla studentów akademii ekonomicznych oraz dla studentów akademii rolniczych, szczególnie inżynierii produkcji i technologii żywności. Nadto publikacja ta może być przydatna dla ośrodków doradztwa rolniczego oraz innych instytucji, współpracujących z rolnictwem i gospodarka żywnościową.

Spis treści


ISBN: 83-7417-007-7
Książkę znajdziesz w działach:
EKOLOGIA I OCHRONA śRODOWISKA
96 stron
Rok wydania: 2004
Poleć znajomemu
Zgłoś błąd

Średnia ocen: brak ocen
Czytaj recenzje (0)
Dodaj recenzję

Wróć

Koszyk
Twój koszyk jest pusty

Data aktualizacji bazy: 14.11.2018 21:04
książek w bazie: 24456

Naukowa

  Zapraszamy do naszej księgarni internetowej ekonomiczna24.osdw.pl
Księgarnia EKONOMICZNA Kazimierz Leki Sp. z o.o.

 

Facebook
Teraz nie ma zawartości dla tego bloku.

Licznik

 
Copyright © 2004-2018 Księgarnia EKONOMICZNA Kazimierz Leki Sp. z o.o. e-mail: info@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone.  rss
Uprzejmie informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies. Pozostawanie na niej oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Więcej w polityka prywatności.